Naisten oikeudet?

 

Tällä viikolla on jälleen töitä riittänyt. Ollaan viimeistelty viime viikolla aloitettuja kouluvierailuja raportteineen ja käyty muutamassa uudessa koulussa. Homma on alkanut mennä suorastaan rutiinilla.

Keskiviikosta alkaen ollaan oltu Tanzania Women Health Network –organisaatiossa joka tekee yhteistyötä Hakuna Matatan kanssa. Järjestön perustaja ja vastuuhenkilö Glory on aivan mahtava ihminen ja tekee hyvää työtä tansanialaisten tyttöjen hyväksi. Suorastaan ihailen tätä tyyppiä, kun hän on niin uudistusmielinen ja rohkea! Ei ole tullut vastaan toista samanlaista naista vielä.

 Järjestö siis nimestäkin päätellen työskentelee tansanialaisten naisten hyväksi. Tällä hetkellä Glorylla on meneillään Girls Academic Champion Program joka tukee tyttöjen koulunkäyntiä ja valistaa muun muassa naisten oikeuksista. Viimeisimmillä kouluvierailulla on opetettu tyttöjä löytämään itsevarmuutta jotta he osaisivat pitää puoliaan hankalissa tilanteissa liittyen lähinnä seksuaaliseen hyväksikäyttöön joka on täällä melko arkinen ongelma. Oikeastaan vasta viime päivien aikana on tajunnut miten huonossa asemassa naiset täällä on. Lähinnä sen takia, kun ulospäin naiset ja tytöt  näyttävät melko onnellisilta.

Glory on tavannut useilla eri kouluilla tyttöjä ja puhunut näiden kanssa muun muassa ihmissuhteista, seksistä ja hyväksikäytöstä. Tytöt on olleet yllättävän avoimia kokemuksistaan jotka kuulostaa etenkin näin suomalaisen korvaan järkyttäviltä ja siltä, että moni mies täällä kuuluisi vankilaan. Eikä aikuisten naisten välinpitämättämyyskään sympatioita herätä. Monia tyttöjä käytetään paljon seksuaalisesti hyväksi jo pienestä pitäen, tekijänä voi olla niin perheen jäsen, sukulainen kuin joku vieras mieskin. Pahimmillaan tekijänä on opettaja joka kiristää tytöiltä seksiä uhkaillen luokalleen jättämisellä yms. Jotkut vanhemmat myös myyvät lapsiaan miehille saadakseen rahaa. Kaikki tämä on tietysti rikollista toimintaa, mutta tuomiotta selviää kun antaa poliisille vähän rahaa. Korruptiota parhaimmillaan. Vanhempiakaan ei juuri yleensä kiinnosta miten tyttölapsilla menee, ja osa jopa kannustaa heitä myymään itseään ruokaa/rahaa/vaatteita vastaan. Tästä seuraa tietenkin raskauksia, (laittomia) abortteja ja koulusta syrjäytymistä. Hieman etovaa, että täällä on oikeasti melko paljon tyttöjä jotka on noin 13v ja raskaana. Abortit ei tietenkään ole laillisia, mutta niitä tehdään silti. Kuten monessa köyhässä maassa varmastikin, niin myös täällä poikalapset on enemmän toivottuja kuin tytöt ja tämän takia pojat myös saa enemmän tukea.

Juteltiin tänään myös yleisesti tansanialaisten ihmissuhteita ja arvoista. Parisuhteessa naisen tulee kunnioittaa ja totella miestä, joka on vastuussa muun muassa rahan käytöstä. Nainen saa hädin tuskin jutella vieraalle miehelle. Yleensä jos nainen ja mies juttelevat keskenään, tulkitaan tämä niin että heillä on romanttinen suhde. Voi kuinka monen kanssa sitä itsellä olis täällä suhde siinä tapauksessa! Miehiä mitkään moraaliset säädökset ei tietenkään koske, vaan heillä on sallittua olla useita suhteita myös avioliiton ulkopuolella. Sen onkin kyllä huomannut. Tämä kulttuuri vaatisi totaalisen asennemuutoksen, mutta ehkä se tästä pienin askelin. Glory on ainakin mahtava esimerkki vahvasta naisesta ja pystyy varmasti saamaan pieniä muutoksia aikaan täällä Morogorossa. Lisää sellasia ihmisiä nämä tansanialaiset tarvitsee 🙂

 Sisäinen feministi alkaa löytyä, Afrikkaan asti sitä pitikin tulla etsimään.  En ajatellut tasa-arvoasioiden saavan aikaan mussa tällaista tunteenpaloa! Enkä vielä päässyt edes tyttöjen ympärileikkauksiin..

Glory ja opetusta itsevarmuudesta.

Glory ja opetusta itsevarmuudesta.

Yksi vastaus artikkeliin ”Naisten oikeudet?

  1. Suomen kulttuuri on tylsä ja köyhä, vai onko sitä edes. Toista se on maailmalla. Onneksi Islamia ja muuta rikkautta saadaan pakolaisten mukana afrikasta Suomeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *